Help een gezin in je eigen omgeving
Mariska is 23 jaar en heeft drie kleine kinderen. Ze heeft financiële problemen en de zorg voor de kinderen valt de alleenstaande moeder soms zwaar. Gelukkig zijn er Nancy en Luc, een echtpaar uit de buurt met twee kleuters. Zij bieden Mariska een luisterend oor, geven advies en helpen soms met praktische dingen. Elke maandagmiddag trekken Mariska en Nancy er samen met de kinderen op uit; ze gaan dan even ‘een frisse neus halen’ bij de kinderboerderij in de buurt.
Er zijn nog vele voorbeelden te noemen van gezinnen zoals die van Mariska die ondersteuning kunnen gebruiken van mensen uit hun omgeving. Opvoeden en opgroeien is namelijk niet altijd gemakkelijk. Soms komen ouders er zelf niet uit en stapelen problemen zich op. Een steungezin kan dan uitkomst bieden.
We zijn op zoek naar steungezinnen op Goeree Overflakkee en in Hellevoetsluis.
Wat is een steungezin?
Een professionele jeugd- en gezinscoach helpt een gezin een flink eind op weg. Hij/zij kan echter niet de rol van een vriend(in) of goede buur op zich nemen. Een ander gezin in de omgeving kan dat wel. Een steungezin helpt een gezin dat geen familie of goede vrienden heeft waarop het kan terugvallen.
Wat doet een steungezin?
Een steungezin kan een gezin in de buurt ondersteunen door met hen op te trekken, naar hen te luisteren en hen te helpen bij (het regelen van) praktische zaken.
Enkele voorbeelden van ondersteuning door een steungezin zijn:
• Kinderen van een gezin mee op stap nemen, hen helpen of stimuleren bij hun schoolwerk, hen een dag opvangen of een nachtje laten logeren.
• Ervaringen delen over de aanpak van de kinderen, luisteren naar problemen en de ouder(s) helpen of stimuleren bij het oplossen daarvan.
• Samen deelnemen aan sociale- en culturele activiteiten in de omgeving.
• Steun bieden bij formele contacten zoals school, werk, sociale zekerheid en administratieve verplichtingen.
Als het weer beter gaat met het gezin dat ondersteuning krijgt, stopt de ondersteuning van de jeugd- en gezinscoach. De onderling opgebouwde band en het contact kan – als beide gezinnen dat prettig vinden – daarna blijven bestaan. Zij kunnen ook besluiten het contact te beëindigen.
Je staat er niet alleen voor
Gezinnen die ondersteuning bieden en krijgen, staan er niet alleen voor. Steungezinnen krijgen ondersteuning van de jeugd- en gezinscoach dat het steun vragende gezin ondersteunt. Regelmatig is er overleg om te kijken of het contact tussen de gezinnen naar wens verloopt of dat ze behoefte hebben aan advies van de coach. De afspraken over de inzet van het steungezin worden vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst.
Wil je steun bieden?
Je hoeft geen perfect gezin te zijn om ondersteuning te bieden aan een gezin in je omgeving. De wijze waarop jij/jullie met problemen en tegenslagen omgaan, kan juist helpend zijn voor een gezin dat daar zelf moeite mee heeft.
Het belangrijkste is dat jij/jouw gezin zich kan inleven in het gezin dat jullie ondersteunen, hen respecteert, tijd heeft om ondersteuning te bieden en open staat voor advies van de jeugd- en gezincoach. Daarnaast zullen wij voor jou en al je gezins-leden boven de 12 jaar een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) aanvragen. De kosten daarvan krijg je van ons vergoedt. Ook ontvang je een vrijwilligersvergoeding van €50,- per maand.
Meer weten?
Wil je meer informatie over steungezin worden? Neem dan contact op met het Servicecentrum pleegzorg van Enver:
E pleegzorg@enver.nl
T 085 064 08 37
Sharisa: ‘Ik vond het best eng hoor in het begin. Voor de eerste ontmoeting had ik het hele huis gepoetst. Nu – een half jaar later – moeten Kay en ik daar hard om lachen. Nu zijn we gewoon onszelf; met onze goede en minder goede kanten. Het mooie is dat ik de goede kanten van mezelf en mijn gezin meer zie. Ja, het leven gaat nog steeds met ups en downs maar ik weet:
samen komen we er wel uit!’